Balvansko plezanje sodi med najmlajše oblike športnega plezanja. Gre za obliko plezanja, pri kateri ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine. Plezanje je pred kratkim dobilo veliko priznanje, saj bo leta 2020 v Tokiu prvič tudi olimpijski šport.

V ta namen v središču prestolnice organiziramo mednarodno tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana, kamor bodo povabljeni vsi najboljši svetovni plezalci in slovenski tekmovalci. V želji po popularizaciji tega športa in predstavitvi plezanja kot enega najbolj naravnih športov, s katerim se srečujejo že majhni otroci, želimo plezanje približati ljudem, mimoidočim, turistom, prebivalcem Ljubljane.

Ker je leto 2017 Plečnikovo leto, smo za simbol izbrali Tromostovje, njegova mogočnost pa nam je bila navdih za idejni koncept dogodka.

Tekmovanje bo sestavljeno iz kvalifikacij, polfinala in finala. Slednjega boste lahko v neposrednem prenosu spremljali tudi na RTV Slovenija. Kvalifikacije se bodo odvile v plezalnem centru v Kopru. V polfinale, ki bo potekalo na Kongresnem trgu, se bo uvrstilo dvajset najboljših fantov in deklet, ki se bodo pomerili za po šest vstopnic za veliko finale.