Minuli teden je Generalna skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) v kanadskem Quebecu soglasno potrdila sistem tekmovanja in kvalifikacijski format za uvodno preizkušnjo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Za osvojitev medalje se bodo morali plezalci izkazati v težavnostnem plezanju, balvanih ter hitrostnem plezanju, štela pa bo kombinacija vseh treh zvrsti.

V glavnem mestu Japonske bo nastopilo 40 najboljših plezalcev, po 20 v moški in ženski konkurenci. Vsaka država bo imela v obeh konkurencah po največ dva tekmovalca. V dveh oziroma treh predtekmovalnih dneh bodo v kvalifikacijah vseh treh disciplin nastopili vsi plezalci, najboljša šesterica v seštevku vseh treh disciplin pa se bo nato v obeh konkurencah v vseh disciplinah pomerila še za medalje. Najprej se bodo pomerili v hitrosti, nato v balvanih, za konec bodo znanje morali pokazati še v težavnosti. Podrobnosti bodo znane po julijskem sestanku IFSC-ja z Mednarodnim olimpijskim komitejem.

Olimpijski format pa bodo prvič uradno preizkusili na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, člani pa leto dni kasneje na SP, ki ga bo prav tako gostil Innsbruck.

Najboljše plezalce iz celega sveta pa bo pred olimpijskimi igrami v Tokiu moč videti tudi v Ljubljani, na plezalnem spektaklu Triglav The Rock Ljubljana. Stena za balvansko plezanje bo postavljana sredi Kongresnega trga v centru slovenske prestolnice, svoje plezalne sposobnosti pa bodo lahko preizkusili tudi rekreativni plezalci, ki bodo prišli skozi kvalifikacijsko sito.