V soboto bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal prvi Triglav The Rock Ljubljana, mednarodno tekmovanje serije masters v balvanih. Na športnoplezalnem spektaklu bodo nastopili najboljši balvanisti na svetu, med njimi tudi Janja Garnbret in Jernej Kruder. Nagradni sklad tekmovanja znaša 14.000 eur.

Tekmovanje, skladno s pravili Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se začenja s petkovimi kvalifikacijami v Kopru, kjer si bo med več kot 100 prijavljenimi tekmovalci deseterica v ženski in prav toliko plezalcev v moški kategoriji skušala zagotoviti vstopnico na sobotno tekmo. Tam jih bo čakalo po 10 povabljenih plezalcev v vsaki kategoriji, med njimi Jan Hojer, Rustam Gelmanov, Martin Stranik, Jeremy Bonder, Alexey Robtsov, Jongwon Chon, Sa Sol, Chloe Caulier in drugi.

“Ne obremenjujem se s konkurenco, užival bom ter plezal po svojih najboljših močeh. Že od majhnega si želim, da bi nastopil pred domačo publiko, zato tekma zame pomeni dodatno motivacijo za dobro plezanje,” pravi ambasador dogodka, Jernej Kruder, eden od favoritov sobotne tekme (finale se začenja ob 20.00), ki ga bo prenašala tudi nacionalna televizija. Zmagal bo tisti, ki bo v najmanj poskusih preplezal največje število balvanov in domov odnesel 3000 eur.

“Naš cilj je, da bo tekma v središču prestolnice vsako leto boljša in da bo Triglav The Rock Ljubljana do leta 2020, ko bo plezanje prvič tudi olimpijski šport, najboljša tekma v Evropi,” je na novinarski konferenci povedal Lorin Möscha, sicer tudi glavni organizator tekem v Log-Dragomeru. “Kongresni trg je izredno lep, plezalna stena pa bo višek športnih tekmovanj v centru Ljubljane. Kulisa z ljubljanskim gradom v ozadju je izjemna,” je izbiro lokacije komentiral Simon Rožnik, direktor podjetja Ekstrem.

Pogled na Kongresni trg bo izjemen tudi za tekmovalce, ki jih čaka velik izziv. “Potrudili smo se, da so balvani zanimivi za ljudi in hkrati predstavljajo izziv za tekmovalce. Vso energijo smo vložili v to, da smo postavili kombijacijo obojega,” je povedal postavljalec smeri Anže Štremfelj. Tekmovanje je podprla tudi Planinska zveza Slovenije. “Po Kranju, kjer bo letos potekala že 22. tekma za svetovni pokal, in Log-Dragomeru smo dobili nadgradnjo plezalnih dogodkov pri nas. Združili so se organizatorji z veliko izkušnjami. Verjamem, da nas čaka velik spektakel, ki bo vsem, ki se ne ukvarjajo s plezanjem pokazal, kako atraktiven in zanimiv šport je to,” razmišlja generalni sekretar PZS, Matej Planko. Na krovni slovenski plezalni organizaciji upajo, da bo takšna promocija plezanja v ta šport privabila nove plezalce.