Na tekmovanje v balvanskem plezanju, ki je bilo že v krstni izvedbi mednarodno dobro zastopano, smo letos povabili tuje postavljalce smeri in tako nadgradili izzive, ki čakajo tekmovalce. V preteklem letu so se pri postavitvi smeri odlično izkazali slovenski fantje na čelu z Anžetom Štremfljem. Letošnje smeri pa smo zaupali enemu izmed legend športnega plezanja in svetovno znanemu postavljalcu smeri Laurentu Laportu (Francija). Asistirali mu bodo Manuel Hassler (Švica), Mateo Laporte (Francija) ter Anže Štremfelj s svojo ekipo.

Laurent Laporte ima več kot 20 let izkušenj pri postavljanju smeri in je znan po svoji kreativnosti in izzivih, ki so jim kos le najboljši plezalci na svetu. Njegovo vodilo je postaviti smer, ki je ni še nihče in s tem pripraviti tekmovalce k premagovanju še tako zapletenih kombinacij, ki jih nagradijo, ko se dotaknejo zadnjega balvana.

Postaviti ravno dovolj težko in atraktivno smer a hkrati tako, da jo najboljši lahko preplezajo, je svojevrstna umetnost, saj včasih izziv zahteva minimalne popravke pri prijemu oprimka. Že lanskoletna postavitev, kjer so dekleta eno izmed smeri začela s hrbtom obrnjena proti steni ali pa moška, kjer so se tekmovalci v teku kot junaki akcijskih filmov podali v steno, je bila dih jemajoča. Podobnih bojev na steni so obetamo tudi letos.