Celjan, ki pleza že od šestega leta, deset let pa tekmuje v svetovnem pokalu, je svoje prve športne korake naredil v hokejski opremi. Že kot otrok je imel veliko energije. Kot se spominja sam, je bil težko dolgo časa pri miru. Zaradi svojih predispozicij je izbral plezanje in mu ostal zvest vse do danes. »Takoj mi je postalo všeč in hitro sem postajal vse boljši,« se spominja Kruder. »Strast sem našel po prvih stikih s skalo.« In plezanje je postalo njegovo življenje ter hkrati tudi družinski šport. Sledili sta mu tudi mlajši sestri, Neža in Julija.

»Plezanje je zelo lep šport, saj je aktivno celo telo in nikoli ne zmanjka izzivov. Vsak gib, ki ga narediš v steni, je edinstven,« opisuje življenje plezalca. Kar nekaj izzivov mu je doslej že uspelo realizirati, tudi odmeven Es Pontas na Majorki, ki ga je v 39 poskusih preplezal kot drugi na svetu.

Evropski in svetovni mladinski prvak v hitrostnem plezanju ima visoke tudi ambicije na letošnjem Triglav The Rock Ljubljana, ki se bo 19. maja odvilo v središču prestolnice. »Vedno sem si želel velikega tekmovanja na domačih tleh. Všeč mi je, da lahko Sloveniji pokažemo ta šport, popestrimo dogajanje v Ljubljani.« Prvega je končal na 2. mestu, letos se spogleduje še s stopničko višje. »Tekmovanja mi vzpodbudijo posebna čustva. Tudi postavljalci smeri se potrudijo, zato uživanje v skali z veseljem zamenjam za balvane na umetni steni.« Kaj pa je njegova največja odlika? »Znam ostati ravno prav miren in hkrati agresiven. Znam narediti tudi kakšen gib, ki se zdi nemogoč.« Kar nekaj takšnih smo si zapomnili že v krstni izvedbi tekmovanja. In kaj svetuje športnik, ki se rad sprosti z vožnjo z motorjem vsem, ki se bodo preko kvalifikacij skušali prebiti na tekmovanje? »V plezanju šteje samo užitek v gibanju. Če tega ne počneš s srcem, ne boš veliko odnesel od tekmovanja.«

Sam si bo leto 2017 zagotovo zapomnil. Ne le po plezanju sredi prestolnice, temveč tudi po prvih stopničkah v svetovnem pokalu – konec aprila 2017 je v kitajskem Nanjingu osvojil 3. mesto v disciplini balvani. Hkrati je to leto preplezal tudi 9a smer in 8c balvan. Slabo leto po tem pa je na uvodni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju ugnal vso svetovno konkurenco. Ambicioznemu in vztrajnemu plezalcu ne manjka izzivov. »Med drugim bi želel preplezati dve novi smeri Chrisa Sharme na Mallorci.« Se bo pa zagotovo vrnil v na jug Švice, kjer je njemu najljubši tip skale in v Laško, kjer ga čakajo Golobove pečine.

Motivacijo za nove podvige črpa iz vsakdanjih situacij, všeč mu je tudi plezalec, ki živi v Španiji, in naj bi vsak dan v letu plezal. »To je motivacijsko! Sicer pa sledim svojemu srcu. Moj vzornik je moj notranji jaz.« Jernej Kruder je vsekakor tip plezalca, ki bo navdih tudi novim generacijam plezalcev.